Grad Opatija je prva obilježila DAN EUROPE u Hrvatskoj i to odmah iza ponoći s posebnim programom u samom središtu Opatije u Villi Angiolina koja je obilježila početak turizma Opatije.

Goste je pozdravio dugogodišnji novinar i urednik Leo Pavela te je napomenuo da je Opatija bila središte življenja na europski način još od 19 stoljeća, te da je Opatija uvijek bila otvorena prema kulturi, glazbi i susretima različitih europskih vrijednosti.

Leo Pavela je pozvao glavnog organizatora DANA EUROPE Michel Črnjarić Božac koji je direktor tvrtke Michel d.o.o koja spaja poslove i poduzetnike i cilju daljnjeg napretka.

Črnjarić Božac je pozdravio sve nazočne te je najavio program Dana EUROPE u trajanju od 3 dana.

Črnjarć Božac je kazao:

“Ovi dani trajati će trajati će tri dana, što ukupno iznosi simboličnih 72 sata kao uspomena na 72 godine slobode, tj. oslobađanja Europe od nacizma.

Želimo vas upoznati i s programom Dana Europe u Opatiji:

Dana 08. svibnja 2017. godine od 23:30 do 00:30 u Parku Angiolina u Opatiji održati će se svečano otvaranje prvih dana Europe.

Od 23:30 do 00:00 biti će uvodna riječ organizatora, točno u pola noći Martin Marić otpjevati će dvije pjesme, Lijepu našu i Odu radosti, čime će započeti manifestacija Dani Europe u Opatiji.

Dana 09. svibnja 2017. godine od 10-16 sati održati će se prvi dan Europe u caffe baru MONOKINI, gdje će se poduzetnici iz okolice predstaviti srednjoškolcima i ostalim posjetiteljima Grada Opatije. Visoka poslovna škola PAR iz Rijeke će predstaviti svoje edukacijske programe koje su upravo napravljene po mjeri poduzetnika.

40 BOX će u isto vrijeme predstaviti dio svojih vozila od čega će najzanimljivije biti pogledati i isprobati EKO vozilo EKO – električno vozilo od imenom IMVEI Mitsubishi.

Od 19-21 sati u caffe bar MONOKINI održati će se MONO-BOX party iznenađenja gdje će se predstaviti najmlađi opatijski bend.

Dana 10. svibnja 2017. godine u prvoj Opatijskoj ulici održati će se mala ribarska fešta, gdje će posjetitelji od lokalnog stanovništva moći saznati iz prve ruke tajne Bajne Opatije.

Dana 11. svibnja 2017. godine u 18 sati u dvorani OŠ Rikard Katalinić Jeretov održati će se revijalna utakmica u organizaciji MNK GOROVO s najmlađom generacijom Opatijskih nogometaša”.

Na samoj ceremoniji svečanog otvaranja Dana EUROPE posebno zanimljivo i emotivno je govorio Domagoj Tramontana koji je napomenuo da se ovih dana trebamo podsjetiti i aktivne borbe hrvatskih antifašista koji su uspjeli pobijediti zlo fašizma i stvoriti danas slobodan svijet. Tramontana je ukazao na važnost opatijskog europskog življenja već od samog nastajanja ovoga grada, te je nabrojao samo neke nacionalnosti  koje su dale najveće sinove za stvaranje moderne i europske Opatije kakvu danas poznamo. Tramontana je nabrojao i mnoge uglednike koji su posjetili Opatiju i iz nje širili govor tolerancije. Još jednom je spomenuto da je EUropski put izrazito važan kao i dorada onoga što trenutačno ne odgovara mnogim građanima europske unije.

Kako je Opatija grad u kojem se rodima DORA i PORIn sasvim logično je bilo da će se svečano otvaranje DANA EUROPE u Opatiji nastaviti u glazbenim ritmovima mladog slavonskog tenorskog slavuja  Martina Marića koji je otpjevao hrvatsku himnu i himnu Europe.

Podsjetnik je to na događaj prije točno 67 godina kada je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Prijedlog poznatiji kao “Schumanova deklaracija” smatra se početkom onoga što danas zovemo Europska unija.

 

Nakon Opatije DAN EUROPE obilježili su i u ostatku Hrvatske.

Dan Europe obilježio se i na Europskom trgu u Zagrebu programom koji je započeo predstavljanjem politika i ustroja EU-a i EU fondova na informativnim štandovima koje su uz građane između ostalih obišli i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević. “Hrvatska je po prvi put neto primateljica europskih sredstava. U prvih šest mjeseci je ugovoreno europskih projekata u vrijednosti 5,3 milijarde kuna, koliko i u cijeloj prošloj godini”, istaknula je ministrica Žalac. Dodala je da su politika i stranački odnosi izvan pitanja iskorištavanja EU fondova te da će “nastojati da to tako i ostane”.

Europa nije savršena no rezultati izbora u Nizozemskoj i Francuskoj pokazuju da ipak velika većina građana shvaća da smo snažniji zajedno i da je Europa naša sudbina, ocijenio je voditelj Predstavništva EK Branko Baričević na obilježavanju Dana Europe u Zagrebu. “Europa nije zaboravila da nije savršena i da mnogi građani ne uživaju njene blagodati te moramo raditi kako bismo smanjili socijalne razlike unutar država i među članicama”, dodao je.
Poslijepodne će se na trgu održati završna svečanost Europskog tjedna mladih koji se prošli tjedan odvijao u 32 europske zemlje koje su uključene u međunarodni program razmjene mladih Erasmus plus. Na Europskom sajmu za mlade predstavit će se 20-ak udruga i ustanova koje rade s mladima i provode projekte za mlade. Svi zainteresirani doznati će iz prve ruke kako volontirati diljem Europe, sudjelovati u međunarodnoj razmjeni tijekom studija ili na stručnoj praksi. Bit će i raznih predavanja i radionica a dan završava koncertom grupe Detour. Idealna prilika da iz prve ruke saznate što nam to Europa nudi.

Dan Europe u Splitu je obilježen podizanjem zastave Europske unije na Marjanu. Iako je tom prigodom izražena zabrinutost zbog rastućeg iseljavanja u Uniju, predstavnici Grada i Županije istaknuli su niz dobrobiti koje je članstvo donijelo Hrvatskoj. To su razvojni projekti koji se nude i mobilnost kretanja bilo s turističkim, poslovnim ili edukacijskim ciljem.

Dan Europe obilježen je i u Dubrovniku. Županijska razvojna agencija organizirala je Dan otvorenih vrata projekata Europske unije. Na info pultovima diljem županije posjetitelji su mogli doznati više o projektima koji se provode na krajnjem jugu te mogućnostima za prijavu vlastitih projekata.

Preuzeto s www.kigo.hr